Linzen. Aan de marketing mag nog wel wat gebeuren. Evenals de naam. Maar ik hou ervan. Ik voel me altijd een beetje iemand met een grote baard in een grot, een vuurtje en een homp brood als ik het eet. Een soort oervoedsel. En wie wil dat niet?
Ik heb zelf meestal wel een ziploc met croutons. If you don’t: aan de slag. Ik ga dit niet opschrijven of uitleggen. Ben verdomme geen schooljuf.
Voor 2 personen
Ingrediënten
- 3 wortels
- 2 stengels bleekselderij
- 2 handen paddestoelen (bijv: Oesterzwam)
- 1 teen knoflook
- Handje peterselie of koriander
- 1 lente ui
- 85 gr linzen
- 2 eieren
- Croutons
- Beetje citroensap
- Veldsla
- Olijf olie
- Witte balsamico azijn
Kook de linzen gaar in ca 10-15 min. Niet te lang dat is… melig.
Bak ondertussen in een pan de wortel in schijfjes en de selderij. Voeg uitgenepen teen knoflook toe en voeg de paddestoelen toe als de wortel wat zachter is geworden. Breng op smaak met peper en zout en bak even aan, blus af met een scheut witte balsamico azijn en haal van het vuur. Voeg een scheut extra vierge olijf olie toe en fijngehakte peterselie, kneep citroensap en lente ui.
Laat de linzen uitlekken en meng door elkaar (evt nog even op vuur).
Maak 2 gepocheerde eitjes. Gepocheerd?! En dan twee?! Ja.
Succes daarmee. Heb het zelf zeker nog niet onder de knie. Oud Hollands is water zacht laten koken er in roeren voor een tornadootje (hoe noem je zoiets?) en in het midden een ei breken. Meestal maak ik per ongeluk een soort twister en wordt het ei uit elkaar GETROKKEN. Fool proof methode is een soeplepel met het ei in een pannetje laten zakken, of een metalen ring erin leggen.
Veel pocheer tips bevatten een scheut azijn in het water, maar dat maakt geen bal uit. Kook tijd 2 min.
Ik zeg: Bord, veldsla, linzen, ei, croutons, zout, baard over je schouder en gáán.